juli 21, 2021

4 Trio Friesche kap Solarluiken voor MS Kenyro

MS Kenyro verdubbelt aantal Solarluiken na een succesvolle test met 2 Solarluiken.

In Juni 2021 werd het nieuwbouwschip MS Kenyro gedoopt en voer het de Europese binnenwateren op. Aan boord destijds een primeur: Solarluiken. Aluminium scheepsluiken met geïntegreerde zonnepanelen. Een jaar later maken de eigenaren van de MS Kenyro de stand van zaken op, en besloot haar solar-vermogen te verdubbelen  met 2 extra luiken, en een accusysteem toe te voegen. Het schip geniet nu van een totaal vermogen van ruim 15 kWp solar.

In september is het systeem uitgebreid, waarbij Werkina het accusysteem heeft geïnstalleerd en Wattlab en Blommaert gezamenlijk 2 ‘gewone’ luiken hebben omgebouwd tot Solarluiken. Door de opgewekte energie uit de zonnepanelen te gebruiken bespaart de MS Kenyro op de walstroomrekening en op de draaiuren van de generator, die hele nachten uitstaat.

De Solarluiken hebben zo nu en dan al flink wat voor hun kiezen gehad. Zomerse stormen met harde wind en heftige regen, droge hete dagen waarbij de temperaturen op het scheepsluik hoog opliepen en diverse soorten stoffige lading. Maar gelukkig presteren ze nog alsof ze gloednieuw zijn.