3 Gladde Solar schuifluiken voor MS Mededinger

april 21, 2022

3 Gladde Solar schuifluiken voor MS Mededinger

MS Mededinger installeert een derde Solarluik na positieve ervaringen met twee Solarluiken.

Voor de familie van Wijngaarden waren er verschillende aanleidingen om voor Solarluiken te kiezen. Ze merkten regelmatig dat walstroom niet goed  functioneerde en vonden het zeulen van de stroomkabels niet ideaal. Daarnaast voelde het voor de familie niet goed om de generator stationair te laten draaien: het zorgt voor stank en geluidsoverlast en de verbranding is verre van optimaal. Dit in combinatie met de hoge brandstofprijzen en de wens om goed voor de wereld en het nageslacht te zorgen, bracht ze op het idee  voor Solarluiken.

“Je voelt je bezwaard door het geluid van de generatoren. Je moet ook zorgen dat het leefbaar blijft aan de waterkant”

Door dat het gebruik van de generator flink is teruggeschroefd, is er een aanzienlijke jaarlijkse brandstofbesparing.  Naast de directe brandstofbesparing, ondervinden ze ook een stuk minder overlast door de generatoren. Minder draaiuren leidt ook tot minder slijtage van de generatoren en bespaart op filters en smeerolie. Door het lagere aantal draaiuren gaat de generator langer mee. De aanschaf van een accupakket heeft ervoor gezorgd dat  alle apparaten, inclusief de 380V apparaten, op de accu kunnen draaien. Op zonnige dagen hoeft de generator helemaal niet meer aan, zelfs niet voor de boiler.

“We hebben al weken gehad dat we de generatoren niet aan hebben gehad.”

Tijdens het schuiven van de Solarluiken merkt de familie geen verschil met een normaal schuifluik. Het schoonmaken van de luiken gaat met behulp van water zonder sop. Op de MS Mededinger zitten de stekkeraansluitingen in de den aan de kant waar ze meestal al lopen. Over de communicatie met Blommaert en Wattlab is Dhr. Van Wijngaarden zeker tevreden. Na positieve ervaringen met 2 Solarluiken, heeft de familie van Wijngaarden nog een derde Solarluik bijbesteld, in totaal goed voor 9.72 kWp.

Stekkeren is een paar tellen werk, dat is zo gebeurd.”